czw., 20.10.2022
17:30–18:30
Wykład
Muzeum Woli
5 zł
Nożem i widelcem. Meliny | Wolska Włóczęga
Ze względu na warunki pogodowe zamiast spaceru odbędzie się wykład o tym samym temacie.
Podczas wykładu usłyszymy barwną opowieść o ofercie gastronomicznej na Woli dawniej i dziś, o upodobaniach konsumentów trunków i potraw oraz odpowiadającej im ofercie wolskich restauratorów. Pojawią się przykłady specjałów kuchni warszawskiej czy ciekawostki o restauracjach i jadłodajniach dla smakoszy.
- Jak dopasować ofertę dań do możliwości finansowych konsumentów?
- Jak różniły się kuchnie poszczególnych wyznań i religii?
Wśród wspomnianych lokali znajdą się również te cieszące się raczej złą sławą, które dostarczały swojej klienteli wrażeń nie tylko kulinarnych…
Opowiadać będzie Janusz Dziano – miłośnik historii warszawskiej Woli. Współtwórca portalu „Jestem z Woli”.
Janusz Dziano – urodzony i wychowany na Warszawskiej Woli. Wspólnie z grupą pasjonatów dzielnicy działa na rzecz zachowania jej nielicznych już zabytków i upamiętnienia miejsc związanych z jej historią. Od 2010 roku związany ze Stowarzyszeniem Gwara Warszawska, od czerwca 2012 roku prowadzi portal Jestem z Woli. Historię miasta przypomina również poprzez swoją działalność publicystyczną – jest autorem książki „Ech, panie Wiech”, która otrzymała nagrodę Klio za popularyzację historii miasta oraz współautorem książki „Warszawska Wola – Co było, co jest, co pozostanie…”.
Informacja praktyczne:
Bilety do kupienia w kasie biletowej lub online.
Miejsce spotkania: Muzeum Woli, ul. Srebrna 12