Używamy plików cookies do zbierania informacji dotyczących korzystania z serwisu Muzeum Warszawy i jego oddziałów. W każdej chwili możesz zablokować obsługę plików cookies w swojej przeglądarce. Pamiętaj, że zmiany ustawień w przeglądarce mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji stron internetowych naszego serwisu.

pl/en
Wydarzenia

czw., 20.10.2022
17:30–18:30

Wykład
Muzeum Woli
5 zł

Nożem i widelcem. Meliny | Wolska Włóczęga

Zestaw 3 pionowych zdjęć. Po lewej zdjęcie drzew, na środku pałacyk Muzeum Woli, piętrowy, kolumny przy wejściu, nad balkon, po prawej szklane biurowce.

Ze względu na warunki pogodowe zamiast spaceru odbędzie się wykład o tym samym temacie.

Podczas wykładu usłyszymy barwną opowieść o ofercie gastronomicznej na Woli dawniej i dziś, o upodobaniach konsumentów trunków i potraw oraz odpowiadającej im ofercie wolskich restauratorów. Pojawią się przykłady specjałów kuchni warszawskiej czy ciekawostki o restauracjach i jadłodajniach dla smakoszy.

  • Jak dopasować ofertę dań do możliwości finansowych konsumentów?
  • Jak różniły się kuchnie poszczególnych wyznań i religii?

Wśród wspomnianych lokali znajdą się również te cieszące się raczej złą sławą, które dostarczały swojej klienteli wrażeń nie tylko kulinarnych…

Opowiadać będzie Janusz Dziano – miłośnik historii warszawskiej Woli. Współtwórca portalu „Jestem z Woli”.

Janusz Dziano – urodzony i wychowany na Warszawskiej Woli. Wspólnie z grupą pasjonatów dzielnicy działa na rzecz zachowania jej nielicznych już zabytków i upamiętnienia miejsc związanych z jej historią. Od 2010 roku związany ze Stowarzyszeniem Gwara Warszawska, od czerwca 2012 roku prowadzi portal Jestem z Woli. Historię miasta przypomina również poprzez swoją działalność publicystyczną – jest autorem książki „Ech, panie Wiech”, która otrzymała nagrodę Klio za popularyzację historii miasta oraz współautorem książki „Warszawska Wola – Co było, co jest, co pozostanie…”.

Informacja praktyczne:

Bilety do kupienia w kasie biletowej lub online.

Miejsce spotkania: Muzeum Woli, ul. Srebrna 12


Rejestracja na wydarzenie

Rezerwacje on-line na to wydarzenie nie są dostępne.